VAD HÄNDER: att jobba på en bergsrestaurang

Så synkade och välorganiserade, vi är som bläckfiskar.

Känner att en uppdatering över läget på restaurangen behövs. Den omtalade februari är här. Trots det här har det hitintills varit lugnt. Förra säsongen var riktigt seg och dålig pga ingen snö och dåliga väderförhållanden. Men det här året är ännu sämre, det är först nu som det börjar dra igång på riktigt. Snö har vi i år men vädret har inte varit på våran sida, storm och oväder har avlöst varandra. Hela berget har varit stängt stund tals, både på grund av vind men även stor lavin fara. Nu har halva säsongen passerat utan att vi har fattat någonting. Förra året vid den här tiden var vi helt färdiga och jobbade 12 h om dagen.

De två senaste dagarna har varit något som skulle kunna liknas med en busy februari dag. Det vill säga en full terass och lite smått kaotiskt. Dagen börjar kl 7 då vi blir upphämtade, hämtar varor och åker den sliriga serpentinvägen upp till restaurangen. Sista biten byter vi till snöbilen som jag pratat om tidigare. Väl upp intas kaffe innan service folket går ut och fixar iordning terassen. Skottar, hackar is, lägger ut fårfällar, dukar borden mm. Köket sätter igång med sitt, diskhörnan gör sig redo och buffén ska fyllas upp med dricka. Iste ska tappas upp, ketchup ska hällas i små skålar, nya öltankar, kaffe, te och syrups ska finnas och allt ska se snyggt ut. Har vi haft nattgäster är det frukost som ska dukas fram och tillbaka, dammsuga och torka alla bord, skära bröd och lägga det i serveringskorgarna. Se till att toaletterna är rena och frächa och att tvättberget tas om hand.

Lämnar nattgästerna måste massenlager göras iordning, vilket innebär att lakan ska tvättas, duscharna och rummen ska städas och bäddas rent igen till nästkommande gäster. Massenlager har jag inte pratat om förut. Det är där våra nattgäster håller hus om vi har några och det består utav tre rum. Ett med 10 sängplatser, andra med 12 och det tredje 26. Det är en enda stor våningssäng i varera rum där gästerna sover på rad. Mycket som ska göras och hinnas med innan vi öppnar helt enkelt.

De tyngsta och mest stressiga timmarna är över lunch, det börjar trappas upp runt 11 och sen är det full power tills kl 16. Där efter ska allt packas iordning igen och vi brukar vara klara runt 19 tiden en jobbig dag.

Det är kul att se hur bra det fungerar, alla har sin plats och vet precis vad hen ska göra. De senaste dagarna har lillen sovit under de tyngsta timmarna och jag har kunnat vara uppe och hjälpa till. Disk killen var ledig så jag och natta ryckte in och körde vårt race. Diska är inte kul, speciellt inte på en restaurang  där det väller in och man nästa drunknar i disk. Men, heter en Bea och Natta och är det bästa diskteamet världen någonsin skådat är det inte så farligt. När vi väl sätter igång då jävlar går det undan. Så synkade och välorganiserade, vi är som bläckfiskar. Armar överallt och disken försvinner i ett nafs. Flachbacks från förra året när vi stod där med disk upp till öronen och sjöng disney låtar tills dom andra blev galna. Snabbare och gladare diskare får en leta länge efter.

Tur nog vaknade lillen till slut och innan jag tröttnat på disken var det dags för mig att pysa och gå ner och blåsa lite såpbubblor och bygga lego. Kontrasterna är enorma! Jag måste säga att jag är imponerad över hur stark Natta är, efter jag gått löste hon disken själv och hon var klar tidigare än vi någonsin varit efter en sådan dag. Heja dig!

Idag är jag hemma med lillen nere i byn, det blir för mycket för honom att vara där uppe hela dagarna fast i ett litet rum. Så i dag hänger vi här, just nu sover han och jag skriver inlägg. Snart är det lunch och efter det tänkte jag att vi skulle ta en promenad in till stan och se om vi kan hitta på något roligt. Natta kämpar på där uppe på berget, i dag är hon i buffén och serverar kaffe och öl i mängder.

Bea

logga


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s