GÄUGGELIWEG 43

Vart kommer du ifrån, samling

I ett hus vid vägens slut, liten ny familj tittar ut. Bestående av två troll, en skidlärare (M) och en bartender (T). Med hänsyn av personligt integritet har vi valt att inte nämna några namn och därför kallas dom två killarna M och T.

Vi bor alltså i ett riktigt gammalt alphus i byn Klosters, med 10 minuters gångavstånd till “centrum” det vill säga Coop, tågstationen och liften Gotchna bahn. Vackert åldrat trä så långt ögat når och det eldas i tre olika kaminer för att hålla värmen uppe. M som är vår hyresvärd, hyr stället i sin tur och har totalrenoverat in princip varje millimeter av huset. Nu börjar han se slutet av tunneln som han själv utrycker det och för någon vecka sedan blev vårt andra badrum klart. Killen har koll på inredning vill jag lova, riktigt snyggt!

Huset är stort och har väldigt många rum, bland annat tre inglasade balkonger. Har bott här i över en månad och har fortfarande inte helt koll på alla rum, det är en jäkla labyrint för tusan. Förutom att vi fyra, tre av oss säsongare, bor här i vinter hyrs rum ut som bed & breakfast för turister. Vi har haft några gäster redan nu vilket har fungerat mycket bra, ska bli spännande att se hur det blir framöver med folk som kommer och går. Tror att det kommer gå fint, M är noga med att alla ska kunna ha sin plats och sitt “egna”. Speciellt vi som bor här en längre tid. Det finns tv på alla rum, stort vardagsrum och matsal och två badrum med dusch och separata varmvattenberedare. Viktigare än vad man tror, men med massa minus och en lång arbetsdag på restaurangen eller i backen kan varmt eller kallt vatten i duschen spela väldigt stor roll på hur kvällens stämning blir. Att ha folk som kommer och går bidrar till att vi får träffa massor med nya människor, från många olika platser. Vilket är mycket spännande och roligt. Vi har pratat om att skaffa oss en jordglob att ha här i vardagsrummet, där alla som kommer får sätta en nål från vart dom kommer. Vi kan redan nu börja med Sverige, Polen, Tyskland, Österrike, Italien, England och Ryssland. Faktiskt ingen Schweizare än, då M är Österrikare och T Polsk/Tysk. Vi får återkoppla i slutet av säsongen och presentera resultatet av vår “vart kommer du ifrån, samling”.

Att bo med M och T är så simpelt och roligt. Dom är båda störtsköna, har mycket vettiga och realistiska åsikter och värderingar som stämmer överens med våra. Vilket jag skattar högt och anser är viktigt för att husfriden ska kunna bevaras. Vi har långa samtal om skillnader på vad som är rätt och fel ur samhällets synvinkel kontra vår egen, hur förfärlig världen har blivit och hur vi ska rädda mänskligheten. Vi har kommit fram till att det inte är mycket vi kan göra åt saken just nu men till att börja med i alla fall ha ett perfekt, jämlikt, könsneutralt och rättvist minisamhälle här i huset. Vi lyckades i ungefär 1h, efter det hamnade vi framför spisen och killarna högg ved. Men det varierar, inför jul bar vi hem en julgran på axeln och M putsade fönster under tiden T lagade middag. Heja oss.

En sak vi har börjat med här i huset är att prata Tyska, eller ja. Schweizisk tyska, vilket inte klassas som tyska enligt T som kommer från Tyskland. Han har svårt att förstå M i bland när han maler på, men för oss låter dom båda samma. Kan tänka mig att det är lite som svenska och danska, för oss är det stor skillnad men för utomstående kan det låta likadant. För att komma till saken tycker M att det är hög tid för oss att lära oss mer av språket. Därför pratar dom tyska med oss så långt det går. Många ord är likt eller samma som i svenskan och vi snappade upp ett och annat ord förra säsongen, därför går det förhållandevis bra.

Danke für das Lesen, wünschen Ihnen einen schönen Abend. Tschüss!

Bea

logga


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s