GOD JUL

Christmas in the woods

Julafton, mysigaste tiden på året om du frågar mig. Tiden då familjer i alla former samlas och äter mer än vad en borde och utnyttjar sitt överflöd av välfärd. Vad vi tycker om det tillhör en annan diskution.

I år, som dom senaste åren, var jag utan min familj och dom jag älskar. Lite ledsamt är det att inte få tillbringa julen hemma men tacka vet jag Skype. Julkänslan är något bristfällig men klappar har jag allt kånkat med mig från Sverige och årets julkalender har vi följt noga. Julgran har vi släpat hem och vego-Janssonsfrestelse bjöd vi på i går. En får göra så gott en kan.

Julafton i Klosters alltså, hur fungerar det undrar ni. Jo för oss gick det till så här. Tidig morgon tändes det värmeljus, go-frukost tillagades och klappar delades ut oss imellan framför granen. Efter det, den årliga julpromenaden vilket innefattar ett varv i byn. Köpte kaffe för 8 franc, vilket vill säga ungefär 75 kr för två små takeaway koppar blaskigt svart kaffe. Gumman bakom kassan var i alla fall söt och vi fick två chokladhjärtan. Vi inhandlade även säsongens första linzer-törte, vilket är en form av hallonpaj som är så vansinnigt god att man storknar och dör godhets-döden på fläcken.

 

Vi stod för maten denna afton och kl 17 anlände gästerna. Med gäster menas dom två killarna vi bor med och två vänner till en av dom. Med en enkel huvudräkning kan en då räkna ut att tillsammans var vi 6 stycken glada julfirare. Maten blev lyckad och mycket uppskattad, desserten stod en av killarna vi bor med för. Han var för övrigt uppe till kl 1 natten före och bakade. Två tårtor och inte vilka tårtor som helst, veganskt tårtor. Tårtor utan dess like och allt för min skull. Underbar människa! Ni som känner mig vet att det snabbaste och enklaste viset att vinna mitt hjärta på är att ge mig mat.

Killen som bakade har sina rötter i Polen och under julmiddagen delade han med sig av en mycket fin polsk jultradition. Alla fick en bit av ett bröd, eller bröd och bröd. Ni som vet hur oblaten man får i kyrkan under nattvarden ser ut, vet exakt hur det här brödet såg ut. Om inte, fråga herr Google. Med det här brödet gick en runt till var och en, bröt en bit av varandras bröd och önskade lycka och välgång i livet. En mycket känslofylld stämning inföllsig och även ifall vi alla är hyfsat nya för varandra kände i alla fall jag en otroligt stark tillhörighet och kärlek till dom här människorna. Det här är något jag tog till mig och uppskattade mycket och vill föra vidare till framtida julfiranden.

Som så många andra den här dagen åt vi ihjäl oss, spräckte nästan magsäcken. Vi låg alla i soffan i matkoma och kämpande med matsmältningen. Någon utropade att vi måste gå till “christmas in the woods”. Självklart säger vi djupt inne i matsmältnings-dimmorna, va fan är det? Vi tar på oss alla kläder vi har och går ut stånkandes, stönandes och undrande om vart vi är på väg. Vi hamnar i ett fackeltåg som leder bort till en skogsdunge där brasor och facklor värmer dom frusna men glada människorna. En kör sjunger julsånger samtidigt som gratis gluhwein serveras i mängder, fullmånens ljus gnistrar på alptopparna runt omkring och jag lyckas trycka i mig en clementin trots min spräckta magsäck.

Värmen, gluhweinen och lyckokänslorna fyller mig och sprutar ut ur öronen. Jag hade inga förväntningar alls inför den här julen men oj en sån jul vi fick. Vilka människor det finns och vilket liv vi har.

Älskade liv, tack för att jag får leva dig och jag önskar att jag får ha kvar dig så länge det bara går. Tack.

Bea

logga


One thought on “GOD JUL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s