HUR FAN DÅ

Jaha, o nu ska ni alltså åka till Schweiz.
Vart, när och hur fan då tänker ni?

DavosKlosters

Jo det ska jag berätta för er. För länge länge sedan, i en liten liten by uppe bland bergen i den schweiziska alpkedjan byggdes en gång en så kallad bergbana. Närmare bestämt ett tåg med plats för 80 glada skidåkare. Året var 1899 och byn Davos´.

Det här var i den alpina världens födelse och 1934 byggdes även här världens första bygellift. Byn som nu mera kan kallas en stad har en höjdnivå på 1560 meter över havet och där med den högst belägna i Europa. Det alpina skidområdet som är sammankopplat med byn Klosters har totalt 110 nedfarter och 59 skidliftar. 2844 meter över havet är den högsta åkhöjden du kan nå via lift, efter det är de fritt fram att knata och gå för dem som vill ha det helt orörda pudret.

I Davos´ anordnas varje år stora alpina tävlingar där ibland den alpina världscupen. Det schweiziska huvudkontoret för lavinforskning ligger även i Davos´ och laboratoriet på toppen diskuterade vi länge fram och tillbaka vad den här spektakulära synen kunde vara. Det hela slutade i att vi fick fråga en något mer bildad medmänniska och fick tillslut svar på våra djupa funderingar.

Det ni egentligen bara behöver bry er om är den sammanlänkade byn Klosters, vilket är vår “hem” by. Det är där vi i år har hyrt oss ett palats i nivå med vår prakt och kommer ha som hemadress dom kommande fem månaderna. Klosters är en mysig liten by med omkring 4000 bofasta, ett riktigt hålligång må jag säga.

En sista detalj jag vill nämna innan ni somnar totalt är för dom som vet vad World Economic Forum är. Vilket vi inte visste anordnar sin årliga konferens i just *trumvirvel*… Davos´, det här innebär att i slutet av januari varje år kommer dom största av dom största dit och pratar lite över en kopp kaffe. Bland annat USA:S president, Obama. Vilket vi för övrigt hade noll koll på och skulle ner från berget och handla lite. Fick gå genom staketinklädda gångar, poliser överallt med stora pickadoller i händerna, bepansrade limousiner stod på kö, passkontroller och allt det här bara för några jävla bananer. Slutsats, KOM INTE OCH HÄLSA PÅ I SLUTET JANUARI. Tack på förhand.

Bea

logga


2 thoughts on “HUR FAN DÅ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s